Slowjuicer of Sapcentrifuge?

Een slowjuicer is een sapmachine waarmee je in een handomdraai groente en fruit omtovert tot super gezonde en lekkere sapjes. Met een slowjuicer is het mogelijk om alle producten op een snelle, eenvoudige en vooral leuke manier te verwerken zonder dat er voedingsstoffen verloren gaan.

Een slowjuicer perst, kneust en maalt alle groente en fruit op een laag toerental. Hierdoor blijven vitaminen, mineralen, enzymen en talloze andere waardevolle stoffen die groente en fruit rijk zijn, bewaard en komen rechtstreeks in je sap terecht.

Een van de grote verschillen tussen een slowjuicer en de ouderwetse sapcentrifuge is de snelheid waarmee groente en fruit verwerkt worden. Een sapcentrifuge heeft een scherpe rasp die op hoge toeren rond draait. Hierdoor komt er erg veel zuurstof in het sap en gaan er onnodig veel voedingsstoffen verloren door de wrijving en de warmte die ontstaat. Een slowjuicer daarentegen knijpt als het ware alle sap uit de groente en fruit op een laag toerental waardoor er tevens veel minder afval over blijft en het pulp een stuk droger is.

Doordat er veel minder zuurstof in het sap terecht komt is sap van een slowjuicer uitermate geschikt om in te vriezen of om te bewaren in de koelkast. Gekookt of anderzijds bewerkt voedsel verliest soms een groot gedeelte van de voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen blijven wel behouden tijdens het slowjuice proces.

Een slowjuicer scheidt moeiteloos het pulp van alle soorten groente en fruit. Een slowjuicer is een enorme aanwinst voor je gezondheid. Immers het eten van een have kilo groente op een dag is voor veel mensen een onmogelijke opgave. Een half litertje sap gemaakt van een halve kilo groente (en een klein beetje fruit) is daarentegen zeer makkelijk. Ook kinderen vinden het slowjuice proces een leuke bezigheid en zijn vaker geneigd om groentesapjes op te drinken. Op deze manier krijgt iedereen een flinke portie voedingsstoffen binnen zonder al te veel moeite!

Een slowjuicer kan sap maken van alle soorten harde en zachte groente en fruit. Daarnaast kan een slowjuicer in tegenstelling tot de conventionele sapcentrifuge ook sap maken van sla, spinazie, boerenkool en tarwegras en kruiden zoals munt en peterselie.

Alle producten kunnen ongeschild in een slowjuicer verwerkt worden, behalve als dit een negatief effect op de smaak zou kunnen hebben, of als je bespoten groente en fruit gebruikt. Gebruik dus bij voorkeur biologisch groente en fruit voor de slowjuicer. Vaak zitten de meeste voedingsstoffen in of net onder de schil.

Vaak worden er diverse accessoires meegeleverd bij een slowjuicer waardoor de slowjuicer een meer allround keukenmachine wordt. Denk hierbij aan soepen, smoothies, babyhapjes, tofu, ijs, diverse soorten melk en receptenboekjes zodat je inspiratie kunt opdoen voor het slowjuicen.